klik klik !

22 February 2012

hati manusia cepat berubah kan?

"manusia memang cepat berubah.." kata seorang pak cik kepada pak cik-pak cik yg lain.


setuju pak cik?

even macam mana pun kita adore atau fanatik dengan something/someone, bila datang yg lebih ohsem, cantik, kool, menarik, tertarik dan the bomb pasti kita dah tawar hati & lupakan yg lama. bak kata pepatah, habis madu, bujang sepah dibuang.

M.A.N.U.S.I.A. macam mana kita cuba untuk tetapkan hati pun, kalau dah berubah tawaq hati..konpem la hati akan kata tanak jugak. ye dak? ye dak??

Ye, betol Ainnur betol. *kata korang dlm hati*

Sekarang bayangkan sepasang somi isteri sedang berlenggang-kangkung-pucuk-paku-tergedik-gedik ke pasar malam bersama.

Tetibe muncul pompuan seksi melecun cantik melegam di hadapan dua bijik mata sang somi, terus dia jatuh hati. tapi disebabkan sang isteri yg hitam melepak ada disebelah terpaksa dikanselkan nawaitu nak mencuci matanya yg meremang. jalan-jalan lagi nampak pompuan doplohtujohkali jelita-sawan-menawan. lalu terus dilupakan perempuan yg melegam tadi dan berjatuh hati pulak dengan yg baru ni.


Ya. manusia memang sukakan kecantikan. dan manusia juga tak pernah puas dgn apa yg mereka ada. sebab tu keputusan manusia juga sering berubah-rubah seia sekata dengan nafsu sang hati. mungkin sang somi tadi tu tadak la sampai bertikam bercerai dgn sang isteri tapi hatinya mudah aje berubah kan. =P

kalau la apa yg tersirat di hati tu boleh dizahirkan timbul sejibik-jibik keluar terpampang kat dahi, agak-agaknya macam mana la kan? mesti kita jaga & kawal hati kita baik-baik sebab malu. takut orang tahu apa yg kita rasa dlm hati sebab nanti nampak kat dahi. hew hew hew~

tapi, Allah ciptakan hati & perasaan itu tak dapat dilihat & hanya mampu dirasa. rasa yg bagaimana? tepuk dada tanya iman.

mula-mula suka yg A
bila rasa bosan, hati mula rasa tak sesuwai
terjatuh hati dgn B pulak
tapi tetibe rasa tak serasi sgt la
carik balik A
pehtu tetibe jumpa yg hebak bernama C
tapi hati mcm xmahu
akhirnya buntu dan keliru
dan terus pening nak buat keputusan
aihhh..makanya?
keputusannya yelek pocek kelungrekopsaikutrusembolpuihgoripecekk.

dan dalam pale hotak berlegar-legar antara A, B, dan C.

dan itulah keadaan yg menimpa aku sekarang. aku buntuuuuu. mana satu aku nak pilih ni? tiga-tiga aku sayang tapi apakan daya hati aku asyik berdolak-dalik je. kejap nak kat A, kejap ambik B, kejap pilih C. mana satu ni?

aku memang kene buat istikarah la.

ye, memang lambat lagi. masih terlalu awal untuk aku pikir. tapi tak salah kan? aku juga manusia yg ada hati dan perasaan. sobsobs

mana yg patut aku pilih?


Nak study subjek Religions in Malaysia dulu ke atau study Islamic Legal History dulu? atau study Bahasa Arab dulu? hmmm, rumit sungguh masalah aku ni.

aku tahu lambaaaaattttt lagi nak midterm exam tapi tak la lambat mana pun. tak salah kan aku nak start pulun dari sekarang? tapi hati kata separuh mau separuh takmau. aku sungguh keliru. oh tensionnya. -,-'

k, gedik. jalan cerita merepek-kerepek. memang fail nk jadik penulis novel. =P

33 comments:

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hmmm study laa islamic legal history.. mesti best :)

Qamaruls said...

susah kan nak wat keputusan..
cam nak pilih makanan laa.
ikut selera.. susah2

Ayumi Comot said...

huhu..setia pd yang satu...i still belive in that:)

ayen said...

pilih la islamic legal history ;)

msredcheesecake said...

Pilih subjek tak sesusah nk pilih bini... Pilih je lah.... Hhheee...

✿Dear Yayah✿ said...

C.M.A @ CikMoonAdnan :

memang best sgt ^^

✿Dear Yayah✿ said...

Qamaruls :

sebab tu kene ade plan n pikir leklok..hehe

✿Dear Yayah✿ said...

Ayumi Comot :

hehe..baguih2..xmau curang2 yek..:P

✿Dear Yayah✿ said...

ayen :

baiklah pak :P

✿Dear Yayah✿ said...

msredcheesecake :

still susah kak..ni pasal masa depan gak..heh

tya omar said...

nak tetapkan hati, solat istikharah which is the best way to decide and choose. Insya Allah. Sangat membantu dlm buat keputusan dan ia bukan hanya semata kerana jodoh saja. Ia merangkumi segala aspek. Sorry salah silap. =D

dhiera said...

tak belajar tiga3 ni masa dekat uni~ tak tahu nak pilih kan~ hehehe

✿Dear Yayah✿ said...

tya omar :

BETOL BETOL BETOL :)

✿Dear Yayah✿ said...

dhiera :

haha..saya yg belajar ni pun xpilih lagi..kikih

qatrunnada said...

haha,,,sTudy RIM...

Abg Stalker said...

itu namanya mencuci mata ain.tp dlm hati tetap ada sorg je wlupn kt mata ada beribu2 prmpn.hehe :D ok la..abg ngaku,abg cmtu jgk =.= syhh..jgn bgth kakak stalker.tp abg x curang. :)

✿Dear Yayah✿ said...

qatrunnada :

hahaha..okay

✿Dear Yayah✿ said...

Abg Stalker :

kan? ain dh agak dh mesti betol punya. ish ish..susahnye nak cari laki yg xmcm ni..huuu

shahrizal said...

I never change my love toward you. do love who makes you happy, for me, i love u a lot. sorry to mess up here . . .



sincerely,
the one who always care bout you but do not know how to tell you.

✿Dear Yayah✿ said...

shahrizal : ain deactivated

shahrizal said...

same goes to me.

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hmm history menarik, tp sure menghafal.. adeh~

for now xde love love ni.. malas.. huhu

fieyqaqyla said...

ekehmm ... mane ehh ? buntu giler .

#harapmaklum saya tidak belajar benda ini -_-'

find ! saya tak layak disini . =(

fadh leyanie said...

tak suka dgn org yg tak pandai nak mnghargai benci..benci..benci...
bnyak betul content utk subjct RIM..:P all the best !

✿Dear Yayah✿ said...

Muhammad Saiazuan Norhalik :

laaa..awat malas? carik la calon. heh

✿Dear Yayah✿ said...

fieyqaqyla :

fine la ila..bukan find... =..='

✿Dear Yayah✿ said...

fadh leyanie :

haah banyak. huhu. tengkiuuuu ^^

amny said...

setuju ! setuju ! hati manusia cepat berubah :|

dear yayah said...

hatiku pun cpat berubah.. cakap nk study, studo je lebih.. aduhai

Azroy Kassim said...

baa~ CAK!!

ckp ad org masuk meminang.. tgk yg mane bersungguh nk rebut lu.. haha

amgyver said...

knape hati nk berubah?
tetapkan hati pada satu perkara, insyaallah xkn berubah..

ஜ miss klanika ஜ said...

yang namanya manusia, hati, sifat ,rasa cpt berubah-ubah. tak statik. huhhh

ohsm me said...

hadoi . aq engat psai pa la dok buat ayat kemain . huahua , ending entry ni tak bole blah