klik klik !

29 July 2012

Tajuk apa nak letak supaya korang baca entry ni ek?

HYE YAYAH !

Hohoi, hai manusia sekalian alam~ dah kenyang melantak berbuka tadik? berapa pinggan nasik kau lahap? balik terawih moreh melahap lagik. huishh...kot ye pun nak qada mkn sebab puasa tadik, sikit2 sudah la brader mother. kau punya perut tu bukannya belon bila tiup makin besar. belon pun boleh meletop kalau besar sgt tauu. simpan lauk-pauk tu, makan bangun sahur kang ek? at least kau bangun sahur dpt pahala. drpd kau tidur dgn perut kembung tu terus sampai subuh apa dpt? buncittt je ada~ amma!


Eh, nii ada satu teka teki. sapa cerdik lagi bergeliga sila jawab kuat-kuat yek? eheh

Erm, apa 2 nikmat yg sering manusia lupa?

Haaaaa..jawab jawabb. err..apa? makanan? memang itu je benda yg kau ingat bila bolan puasa ni kan. =.='

Nikmat yg sering kita lupa adalah : 
1. nikmat sihat 
2. nikmat masa lapang. 

Aku konpem, mesti ramai yg dok ngadu penat, tak bermaya, kurang bertenaga, mengantuk semedang masa bulan ramadhan ni. alasannya.."aku puasa weh..mesti la penat.." bila balik je sekolah, class, kerja..terus je terlentang terkangkang berdengkur krohh krohhh kepenatan. nampak tak? nampak tak kualiti umat Islam skang camane? 



Korang tau kan zaman nabi dgn para sahabat dulu, diorang akan berpuasa bila nak pergi berperang. woih, berperang woi bukan pi belajar ke kerja ke yg dok letak ponggong nganga je dlm econ tu haaa..ni nak pi taruh nyawa ni tapi dok puasa lagik. malam tu siap qiam tahajud lagik. kita alasan kelas la kerja awal pagi xdapat nak bangun awal sikit utk tahajjud. setakat 2rakaat pun xsempat? adoiiii..berat weh =P

Then bila ada masa lapang sikit, asyik melayan fesbuk, twitter, utube, belog and benda-benda lain yg tadak paedah ni. konon la dok online nak bukak page islamik, komen benda2 islamik, post nasihat-nasihat semperna bulan ramadhan tapi diri sendirik dok lagik hadap pc tak berkelip dari subuh sampai subuh esoknya. kot nak online pun berpada-pada la. =D


Masa tu sebenarnya sentiasa ada, tapi kita yg selalu membuang masa. kita kurang bijak menggunakan masa. lepeh tu mula la bising, tak sempat nak siap kerja la, esaimen tak habeh buat la. memang la tak cukup kalau dah merabun dolpohlima jam hadap pc tu je. at least bulan ramadhan ni, kurangkan la melayan benda2 ni. banyakkan berzikir, niat biar nak khatam quran dlm bolan ni. kumpul pahala byk2 yek.


Jangan la bila tengok amalan kita bulan ramadhan ni..tak ada beza pun dgn bulan2 yg lain. adeh


"woih...mesti la ada beza. bulan ramadhan ni aku puasa hari2 kot. bulan2 lain mana ada.." 

Muahaaha. kau buat lawak ek? kesian org2 yg hanya nampak bulan ramadhan ni cuma "bulan puasa" yg menahan lapo haus & dapat penat je. lain? yelek pocekammakecekolekotepurihemesitekpekyek~


Kenapa kesian? sebab dia taktau apa fadhilat & kelebihan sepanjang bulan ramadhan ni. masya Allah..bayangkan tunaikan yg sunat ganjarannya pahala fardu, tunaikan yg fardhu? ya Allah..ditambah 70x ganda pahala. kalau berjemaah dpt 27ganda kali pulak 70x dah berapa ganda dah tu? haa kira sendirik. tapi, masalahnya kita...sibuk tang lain. sibuk kejar dunia daripada kejar Ramadhan yg dtg hanya setahun sekali ni. sibuk nak kejar berniaga sampai tak pi terawih, sibuk pi bazaar borong segala mcm jenis makanan. kalau kedai tu makanan, dgn kedai2 sekali angkut beli nak berbuka.


Tapi..kalau la kita ni sedar, mesti kita nak semua bulan2 sepanjang tahun adalah bulan ramadhan. biarla puasa sepanjang tahun pun, sebab tak dapat nak gambarkan betapa besarnya ganjaran & nikmat yg Allah bagi masa bulan ni. =D

"beruntunglah mereka yg sedikit..."

Memang betoi! sikit je orang yg terkejar2 pahala & ganjaran dlm bulan ramadhan ni. dan ramai lalai, lupa & taktahu yg mereka tergolong dlm kalangan org2 yg rugi. ish ish ish..na'uzubillah..


Ha, ni ada satu analogi mudah.

Korang kalo masuk lumba lari, mesti penat kan. tapi..kalau masuk lumba lari tu dapat hadiah hamper, pingat`, siap duit lagi..kita akan pikir penat tak? kalau penat pun rasa berbaloi kan. sebab walaupun kita usaha sampai separuh nyawa termengah2 lari sampai xcukup tanah, kita dpt mcm2 ganjaran.

Haaa..mcm tu dlm bulan ramadhan ni. walaupun maybe korang rasa penat sikit sebab puasa ni, tapi ingat la..yg ganjarannya besar sgt. rebut la peluang ni sementara masih ada. ramadhan hadapan belum tentu kita jumpa....... 

P/s : oi ayam turkey, balik sekolah pi tolong ibu kat dapur. jangan naik bilik terus tak keluar2 sampai bukak pose. kesian ibu. *iklan rumah tangga*
<ini semua teguran untuk diri sendirik juga> =D

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dari Abu Hurairah r.a., dari Nabi Muhammad s.a.w. sabdanya: Sesiapa yang mengerjakan puasa bulan Ramadhan dengan keadaan beriman dan mengharapkan rahmat Allah Taala, nescaya diampunkan baginya dosa-dosanya yang telah lalu“. (Hadith Sahih – Riwayat Bukhari dan Muslim)

17 July 2012

you drive me crazy T.T

HYE YAYAH !

sudah sungguh begitu teramat sangat lama aku tak menaip di belog ini bukan? *apahal bahasa daulat semacam. -..-'

haih..patut la dua tiga pat lima nam menjak ni tangan aku makin berlemak krim hingga menjilat jari, ini semua gara-gara jari aku dah kurang exercise selain memegang pen menghadap esaimen yg tak siap-siap tu.

and sekarang sukacita dimaklumkan aku dah xtau cane nak buat intro ni. muaahaha. *awkward gile nak taip doh. (╯_╰)

errr...ok kot intro atas tu? kan kan? heheh. =P lama sangat kot tak blogging. ingat nak pencen dah, tapi katne lagik aku nak menganjing meluah merepek kalau bukan kat belog cibai ni kan. ade la jugak function kau dalam hidup aku yayah.

first of all, jutaan sorry u ols sebab lama menghilang sebab dok bertapa dalam uia ni haaa...tak kemana pun, pi mai pi mai tang tuuuu jugak. pi kelas, balik kelas, pi meeting, stg discussion, malam balik bilik dok la berhajat nak online kejap. tapi, kejapnya menjadi sangat lama ye sementara menunggu fesbukjadah tu nak loading. memang makhayam betol! kansel hajat suci murni aku. =='

arrrghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!! huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..TT.TT

ammar stress.
semua orang pujuk dia. ammar gelak. 
tapi kemudian, ammar jadi semakin 'stress' -..-
kami risau lalu pujuk & belikan dia lolipop.
tapi, rupanya makin 'stress' TT.TT

jalan penyelesaian terakhir.......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
V

inilah cara mudah hilang stress. 

"Ada masa kita perlu menangis, agar kita tahu dunia ini bukan hanya ada ketawa. ada masa kita perlu ketawa, agar kita tahu nilai setitis air mata. ada masa kita perlukan teman agar tidak berasa kesunyian, dan ada masa kita berasa sunyi membuatkan kita takkan pernah lupa betapa bernilainya seorang teman."

stress balik. HAHA


<countdown Ramadhan : 3hari lagikkkk!!!!! yeayyy~ =D >
ayam oh ayam. i'm gonna miss you so muchhh (❤╭╮❤)