klik klik !

23 January 2012

Bila nak kawen ow ow~

HYE YAYAH !

Bila nak kawen ow ow~ *nyanyi tone lagu troouble is a friend. kehkeh. just kidding k.

Haritu kiteorang pergi rumah si Alip ada kenduri cukur rambut baby. anak si Alip eh bukan kakak Alip. yeah, jadi kami pun pakat berebut pegang baby tu supaya melekat rezeki baby dan berharap berdoa agar jodoh kami pun cepat sampai. muahahahaha. ngek~ 

baby tu diam jek. org lain pegang dia nangis. acece
Mai and Ekin. 
Ekin posing bersama sarung hp yg aku buat tu. pakai lagi x ekin? huuuu. maap ler huduh sikit.
kuih yg unik~~~ 
Liyana eksaited dapat makan benda tu. sebab yg lain aku dah habiskan. haha
sedih nak berpisah~ entah bila boleh jumpa gather balik. hmmm
Mai comel, Ekin cun, aku gemok serabai. haha =.='
Kawan aku makin cun-cun pandai bergaya. nanti sedar-sedar dah kawen semua. kihkih. miss you ols so much. bila nak gather lagi? aku taip entri ni sebab tetibe rindu membuak-buak kat korang. hek!

 Sakinah, Asma, Ekin, Hamizah, Liyana, Farhana, Masyitah, Aisyah, Mai, Adah, Syazwani, Nadirah, Fazira, Afiqah, Saleha, Fazlin and ramai lagik ah. 


Terima kasih baca ^^

09 January 2012

Gunakan cinta sebagai 'alat' untuk..?


Cinta itu bukan Tuhan.

Tapi apa yg aku perhatikan, zaman sekrg ni orang sibuk dok bebel pasai CINTA aje. status kat fesbuk pun 85% semua pasai cinta. wallpost yg byk orang "like" pun mesti pasai cinta. kenapa mesti semuanya cinta? tujuan hidup kat dunia ni untuk bercinta aje ke?
Cinta itu bukan Tuhan.

Jadi kenapa dlm seminggu tujoh hari hanya cinta yg kita pikirkan? hanya cinta yg tak pernah manusia jemu bicarakan? hanya cinta yg diutamakan? sejauh mana kebenaran kita bercinta keranaNya? tak payah lah nak hipokrit guna ayat tu dah kalau dalam hati asyik dok ingat kat si dia lebih dari ingat Tuhan. tepuk dada tanya iman masing-masing.
Cinta itu bukan Tuhan.

Jadi, bila cinta tu melanggar batas-batas agama, rasional, nilai-nilai kemanusian and yg paling penting melanggar syariat agama dan perintah Allah, kehendaknya mesti dihentikan.
Cinta itu bukan Tuhan.

Agaknya berbaloi ke memburu cinta yg tak pasti tu? cinta memang buta. tapi, jangan pulak sampai buta mata hati untuk menilai mana yg halal dan haram. malah, sampai gagal nak kawal dan kendalikan rasa cinta yg mengikot nafsu.
"buta mata takpe, buta hati bahaya." -mat lutut
Cinta itu bukan Tuhan.

Jadi, perlu ke menangis tigaratosnampulohlima hari setahun semata-mata kerana direject or ditinggalkan oleh si dia? melayan rasa hati yg terlebih parah tu sampai tanak makan walaupun dihidang segala jenis lauk, tanak mandi gosok gigi je berhari-hari, tanak tidur dok layan air mata meleleh sampai penuh doploh tangki? berbaloi ke seksa diri sampai macam tu semata-mata demi cinta yg tadak paedah tu? 



Cinta itu bukan Tuhan.

Cinta, kasih, rindu dan sayang kat seseorang tu takan jadi satu risiko yg besar sekiranya kita laburkan di jalan yg betul dgn cara yg betul. malah, laburkan pada orang yg betul. iaitu kepada bini dan somi kita nanti. bukan kepada teman tapi mesra, pakwe, makwe, balak, jati, meranti segala bagai tu. bila 'pelaburan' dikhianati, bukan ke kita yg rugi?


Cinta itu bukan Tuhan.

Maka, haruslah jadi bijaksana apabila bercinta. mencintai seseorang itu tak salah, itu fitrah yg Allah kurniakan dalam hati setiap manusia. tapi, jgn sebab cinta sanggup tempah tiket ke neraka. jgn kerana cinta sanggup korbankan maruah diri sampai tadak harga. dan jgn sebab cinta sanggup malukan makbapak &keluarga.

Cinta itu bukan Tuhan.

Tapi, inilah realitinya kini. cinta dimartabatkan terlalu agung dan disanjung sampai atap bumbung. demi cinta, apa pun sanggup dikorbankan. demi cinta, semua benda buat tak kira dosa. malah, lebih takut ditinggalkan kekasih daripada takutkan kemurkaan Allah. lebih pikirkan perasaan si kekasih daripada pikirkan larangan Allah.


Cinta itu bukan Tuhan.

Dan cinta itu bukan tujuan, cinta itu cuma jalan. cinta itu bukan matlamat, cinta itu cuma alat. cinta mungkin penting, tapi menegak dan mengerjakan perintah Allah jauh lebih penting. bertuhankan cinta sama je mcm bertuhankan hawa nafsu. Allah beri kita hati, akal, nafsu dan iman. jadi, gunakan semua tu pada tempat yg betul.

Cinta, secara zahir & batin adalah suci, perasaannya juga suci. tapi, hanya apabila niatnya suci. iaitu..cuma dgn cara bernikah. wahai lelaki soleh dan perempuan solehah, jgn cemarkan cinta kita dgn dosa dan maksiat tapi gunakan cinta tu sebagai alat utk beribadah dan tingkatkan lagi cinta kita kpd ALLAH. ♥ 

Ya Allah, jagalah hatiku. aminn. 

Terima kasih baca ^^

08 January 2012

Result semester 2 dah keluar rupanya. XD

HYE YAYAH !

Kan?kan? *tetibe* tak ada apa yg lebih gembira bila benda yang kita impikan tercapai dan dimakbulkan oleh Allah s.w.t. dan hanya sujud syukur tanda kesyukuran, terima kasih ya Allah ya Rahman ya Rahim. =')

Alhamdulillah, result semester 2 dah keluar. berdebar jugak masa dok bukak laman portal tu. dalam hati cuma ada dua benda; repeat level 6 atau exit. dan alhamdulillah jugak sebab keputusannya tertera perkataan exit with flying colours. *okay tipu. dia tules exit je. hahaha



Syukur sangat-sangat sebab tak sia-sia aku korbankan cuti dan ambik short semester. hehe. 


p/s : minggu ni busy sikit tak sempat nak bw. nanti aku ziarah korang yek. ^^ tengkiuu so much kat sapa yg baik hati kiut sebab rajin jari meng-komen.


Terima kasih baca ^^

06 January 2012

gotong-royong taska baitus sakinah. =)

HYE YAYAH !

Haritu, kak maziah text aku bagitahu ada meeting Nisa'. Nisa' ni satu badan NGO yg khas untuk kite-kite aje. haha. untuk perempuan je. then, dia kata lepeh meeting ada aktiviti menghias and gotong-royong taska baitus sakinah yg baru je bukak. memang first time aku masuk rumah tu, takda rupa taska langsung. pudar, suram, malap, gelap gulita. haha. selepas kami mengerjakan rumah tersebut.........hasilnya. jeng jeng jeng..

kusyuk weh! rajin betui aku. keh~ keh~
berselerak giler tempat ni kiteorang sepahkan..
okay nak berlagak..ni aku yang tempekkan~ heh heh heh! XD
hasilnya..sudut bermain golek-golek bakal2 baby. =P
berhati-hati di jalan raya, ingatlah orang yg tersayang. 
mereka gembira dengan hasil kerja kami. kihkih
hiasan pintu masuk..kretip betoi aku ni..hua hua. padahal kerjasama bersama. XD
my peberetttt ^0^ katak hijau~ ong gedek gedek
Sapa-sapa yang ada anak kicik-kicik dan rasa malas nak bela, marilah hantar beramai-ramai ke taska baitus sakinah untuk diternak dijaga dan dibela dari seawal pukul 7.00pagi hingga selewat 6.30petang. miahaha XD 

Terima kasih baca ^^