klik klik !

31 March 2011

2bulan di Ipoh Learning & Training Institute(ILTI)

HYE YAYAH !

Hari ini ain pergi kursus english dekat ILTI .beberapa hari yang lepas , aku minta pada papa ter-handsome nak pergi kursus english .yelah ,duduk rumah pun bukannya buat apa-apa .duduk-lah merabun hadap komputer 25jam tanpa henti .(hyper sgt tu) 


So ,dengan satu semangat yang membara & minat yang melebihi segalanya (ecehh) aku pun menyatakan hasrat & papa handsome dengan hati yang senang dan lapang menunaikan impian aku .huhu .terima kasih papa ! (sejak bile panggil papa ntah)
So ,pagi tadi dalam pukul 9 aku sampai dekat ILTI tu .masuk-masuk je terpampang 

"ILTI STUDENTS , PLEASE SPEAK ENGLISH "


Makk aihh ,aku kene cakap omputih je ke ?kemudian laju hatiku berbisik untuk menyedapkan diri'nya' :


 "takpe kau belum sah jadi student ILTI lagik ,so bedal je rojak melayu+omputih ." 


Huhh ,lega sedikit disitu .hee ,masuk2 je dup dap dup dap .mane tak-nye aku ternampak jejaka handsome .hallamak halamakk ! kang tak boleh belajar aku kalau fokus tang lain ni .haduii ,hehee (gatalnye ,lalala~) 
Then ,mula-mula aku kene buat test grammar dulu .jwb 40 soalan dlm 15min .huhu T_T .boleh lah ,dapat 30/40 .haduii ,banyaknye salah .then ,masuk bilik jumpe principle ILTI .dia suruh aku baca & jawab soalan berdasarkan petikan .susah jugak ,berpusing-pusing lidah aku nak baca .haha .then ,die suruh cakap sikit pasal sekolah .yeahh !aku suke tajuk ini .terus laju je aku start :

"i love my school !" 


Kihkihkih ,buat malu Malaysia je aku ni .takde ke ayat lain kan .haha .nak buat macam mane gugup sangat .T_T 




Then ,Mr. Thomas tu decide level & kelas yang perlu aku pergi nanti ,iaitu : 


CAMBRIDGE LEVEL 3
FIRST CERTIFICATE IN ENGLISH (FCE)
(upper intermediate) 

Maksudnye pertengahan tinggi .dia ada 5 level .paling ats level 5 lah (very advanced) .takpelah memang tujuan aku nak belajar english kan .so ,tak kesah-lah level berapa pun janji aku keluar nanti aku boleh read & speak in english "very advanced" .haha .so ,kat U nanti taklah susah sangat .hehe XD 

Ada yang berminat ?jum-lah .2bulan lebih aku akn belajar dekat sana .seminggu sekali (3jam) .bayaran pulak RM 284 rasanye .okeyy latu .sbb ramai cakap tempat ni memang bagus .:) 


p/s : aku dengar taklimat lesen sabtu ni (2 april) .horayy ! *teruja gile .taklah kuno sgt sbb kawan2 dah ade lesen .haha 
------------------------------------------------------------------------------------
terima kasih sudi baca ^^
------------------------------------------------------------------------------------

29 March 2011

"1st Contest Dari xcyber : Pose Depan Cermin"

HYE YAYAH !

Um umm ,tadi tgah jenjalan BW lah kan .tiba-tiba terserempak gn contest ni .aku tak kenai pun die ,tapi tau lah nama die AM .hek ,dah alang2 tgah over-rajin ni ,so aku nak join lah .:)

Lagipun ,contest ni memg dah sebati dgn jiwa suci aku & BFF .HAHAHA .ape ?sudah pastinya pose depan cermin ;itulah tabiat & habitat kami sejak dari lahir ,sume cermin yg kami jumpe akan mjadi sasaran .
Okeyy ,ni gambarnye .aku pun konpius nak amek gambar yg mane .huhu ,tempek jela gambar ni .
aku comey an an ?HAHA .*perasan sendiri jela~
Nak join contest ni ?ade syaratnye .klik xcyber nie .thank youu :)


aku kene tag 4 org ;

-------------------------------------------------------------------------------
terima kasih sudi baca ^^
-------------------------------------------------------------------------------

28 March 2011

Kelas memasak sehari di key el (KL) ^^

HYE YAYAH !

Hehe ,ain dah pandai buat pau & cupcakes .senang gile nak buat rupenye .sambil korek hidung pun dah siap .hahahahaha .tu peribahasa yg aku belajar dgn cik has semalam .kononnye nak menggambarkan betapa senangnye memasak ni la .rumah cik has kat Damansara ,besar rumah die .pakai econ pulak tu .so ,lepas masak trus makan cepat2 ,yela risau sejuk .hahaha ! main2 je .


Kiteorg buat pau inti kacang merah .sedappp,gebu wooo .tak caye ?tgk ni....


Haa..ni la buktinya .haha .bulat ,gebu & da bomb kan kan ?aku la yg buat ni .haha .*bangga pulak .
*sebena nye gambar pau tak sempat nak tangkap .ni aku curik dari google .upss ,haha .napela aku bocor rahsia an .haduii .


Tapi ni betui2 punye .bukan cobaan .hehe ,here....my cupcakes .yumm yummy !! 
sedang diperhatikan oleh cikgu maslinda a.k.a ibu .haha .
aku tgah berusaha isi adunan tu kat dlm cups .haha .susah jugak sbb leceh .huhu .tapi excited .^^

Okeyy ,dan ini hasilnye...
.jeng.
 ..jeng..
...jengg...
haha .sedap wehh .sedap gile..sian korang dpt tgk gambar je .hehe 

then ,kiteorg g jalan-jalan jap kat key el & sesi rapat-merapatkan hubungan antara saudara bermula .yela ,anak-anak cik has duk key el cakap pun sleng mcm omputih .so ,kalau diorg balik kampung aku jarang nak tegur .aku ingat sombong .hehe .slumber je aku tuduh org sombong an .

Tapi bile dah jalan same-same cam semalam ,rupanya diorg mesra ,sgt2 ,baik & tak sombong .semua respect aku sbgai kakak .al-maklum la yg pling tua .T_T
kat klcc .:)
cik has kate aku leh jadik model..hihik
wah ,terase tembam dri tepi ,dri depan apath lagi .T_T 
credit to ammar ,hehe .
cantik .:)
ammar budak bijak yg tangkap pic ni :) 
aksi cumey si ammar .
bgambar dgn best fren cik has .*kebetulan jumpe .
ammar said ;good ! hehe .
ammar & alwi ^^
ibu ,ammar & cik has :)

Yeahh ,walaupun best sgt tapi sedikit penat .eh hohoy ,bukan bukan .banyak penat sebenarnye .sbb hari ni kan adik2 aku sekolah ,so malam tu jugak abah drive balik perak .berhenti kat RNR sejam sbb abah ngantuk nak rehat .then baru bgerak balik .lebih pkul 12.30 malam sampai rumah .laju betul abah bawak .huhu .
Tapi yg penting abah kata aku dah pass .yes ! even lesen satu pun tak pass2 lagi ,skurang2nye aku dah pass buat kek & pau .haha .XD

-------------------------------------------------------------------------------
terima kasih sudi baca ^^
-------------------------------------------------------------------------------

24 March 2011

aku runsing .paham tak R.U.N.S.I.N.G ?!!

HYE YAYAH !


Runsing! r u n s i n g ! r  u  n  s  i  n  g !  !
Ape aku nak apply weh ?haishh ,aku keliru lah antara pilihan hati & pilihan parents .hhu ,kalau pilih ipta dlm negara confirm medik takan dapat ,kecualilah WANIE dgn rela-hati nak derma result cemerlang die kat aku .hhu *mcm boleh je .=='


So ,abah bagi pilihan -->dlm negara or luar negara .jadi ain mane kau nak pegi ha ?haduii ,tertanggal pale hotak aku ni pikir soal pilihan hidup ni .ingat tension kat spm dah lepas tadak ape dah ,rupenye tension-kan nak pilih ni lagi hyper-tension .haha .


Tadi wanie suruh bace nie ,hallamak halamakk !lagi super duper tension power of ten aku .hhu ,betul-betul mencabar kan course medik ni .-,-' ni yg berbelah-bagi je rase .abah cakap lau nak medik ,g mesir sbb spm aku ade arab .bgadai rumah ,tanah pun takpa .hambuii abah ,ayung yg cuak sakan ni ha .-,-'


Aku ni RESULT SPM pun ciput ja A-nye ,berangan nak medik .hohoy .sapa leh bantu aku memilih pasagan hidup ,ehh ,pilihan dlm hidup ni .meh la tolong...hhu T_T


UNIVERSITI MALAYA (UM)
UNIVERSITI ISLAM ANTARABANGSA (UIA)
UNIVERSITI SAINS ISLAM M'SIA (USIM)
UNIVERSITI PERGURUAN SULTAN IDRIS (UPSI)

Ni la kelayakan aku setelah disemak kat sini .huhu .ade la 2,3 course yg dipangkah (course2 perubatan) tapi aku still taktau nak pilih ape .kalau nak dlm negara abah kate prefer undang-undang sbb aku kan suke bdebat &berpidato .so ,sesuai la jadik peguam kan .tapi ntah la ,wanie pulak bagi pendapat ,aku kan suke berimaginasi ,mereka-reka ,so pilih la engineer .hohoy ,pening lawehh .-,-'

Kalau ikut cita-cita dari zaman budak-hingusan dulu ,aku nak jadi arkitek .yeahh ,tapi masalahnye minat je ,aku asas seni pun tadak ,boleh ke ? T_T

Tapi baru kejap tadi abah cakap dah daftar online kat Akademi Al-Quran Medic Malaysia .ntah la ape tu .hhu .aku on jela ,tpi belum tentu dapat pun .hehe .tak salah mencuba kan .umm ,istikarahku msih belum mdapt sbrg petnjuk .gerak-hati ?ntah .berbelah-bagi .ya Allah ,bantulah hamba-MU ni .aku buntu ya Allah .T_T 

Aku happy atau kecewa dgn result spm ni ?

HYE YAYAH !

Um um ,nak taip ape ni ?nak bgitau result aku ke ,mcm malu je .huhu .ntah lah ,aku happy atau kecewa eh ?skang ni aku rase kosong -,-'


Um ,alhamdulillah ,pape pun aku dapat sebenarnya ,aku bsyukur sgt .sbb dah itu rezeki Allah bagi & mgkin itulah yg setimpal dgn tahap usaha aku kan .tapi ,bukan berapa A yg aku runsingkan sekrg ni .aku runsing pikirkan abah & ibu .diorg happy ke kecewa eh ?


Mase amik result tu aku nampak ibu &abah senyum peluk aku .tapi nape aku dapat rasakan ada kekecewaan dlm senyuman abah ?:'(
tengs to paeh :)
gambar selepas mata aku masuk habuk -,-'

Aku bukan tak gembira dgn result aku ,tapi yg penting skrg ni kegembiraan ibu& abah ,nape aku rase cam dah kecewakan diorg .sbb bagi aku yg penting aku nak jadi tbaik utk abah & ibu ,bukan tbaik antra kwn2 or what pun .tak heran lah tanggapan org ,yg penting ibu & abah .diorg suke ke takkk ?!! hishhh .runsing !


Semalam abah ajak keluar makan ,senang cakap celebrate lah .Kiteorg g makan at Radix fried chicken(RFC) kat silibin .sedap lawehh ;) tapi ,mule2 memg tadak mood lah ,msih dlm mood dingin je .ibu & abah pun mcm dah blur taktau nape aku camni kut .ntah~ taktau ape ade dlm pkiran diorg .umm ,then lame-lame baru aku kembali stabil &mgukir senyuman manis .(haihhh ,ayat :-P )
Ntah la ,maybe result ni tak seperti yg aku harapkan .mgkin jugak sbb ade dosa ,atau kesalahan yg aku buat myebbkan ilmu tu tak berkat & then hambik kau B ! haduii  -,-'


Um ,kalau nak tnggu tawaran dgn result camni medik confirm takan dapat lah .tapi kalau abah nekad jugak ,paham-paham jela ape die buat .(agak2nya abh ni nekad nak hantar aku ke mesir ke ??umm -,-')
BM  A+
PSI  A+
SEJ  A
MATH  A
PQS  A
BI  A-
BAT  B+
ADD MATH  B
CHEM  B
BIO  B
PHY  C+
Oke ,sungguh memalukan sbb tayang result kat sini .tapi takpelah .dah memg ni je kemampuan aku kan .kite dah usaha tapi rezeki tu kerja Allah .aku bsyukur .alhamdulillah :)
-------------------------------------------------------------------------------
p/s--> sedikit terubat setelah opah kasik hp baru .horayy .walaupun taklah gempak pun ,nokia 7230 je .tapi lebih baik drdp 1600 .haha .3bulan aku seksa aku pakai hp tu setelah hp kesygn hadiah pmr dolu-dolu telah rosak akibat dibasuh oleh ibu yg rajin di dlm mesin basuh . T_T 


Horayy ,hp tu lebih baik la drpd hp "canggih" yg aku pakai sbelum ni .:) kesian kan aku ni ,over excited .T_T 

22 March 2011

Nak pikir keputusn spm atau kputusn abah nak hantar ke mesir ?

HYE YAYAH !

Umm ,taktau nak taip ape sebena nye .ape aku nak cakap ?aku dah speechless dah ni lawehh . -,-'


Yg aku tau ,esuk 23hb Mac 2011 .penantian aku akan berakhir .tapi persoalannya ,penantian aku akan berakhir dgn air mata kegembiraan atau kekecewaan eh ?hmm .=.='
Umm ,dengar cite tarikh tutup kplspm/ipg ditunda pada 25hb mac .um ,ape yg penting aku dah isi .hihi .itu pun jenuh mintak kat abah suh beli num pin nak mohon ipg .


Abah takasi mohon ,abah cakap takmau lah jadik cikgu .sambung je kat MESIR terus .what ??abah main-main ke ?T_T terus aku tanye ibu ,ibu cakap abah serious ,tapi pakai duit sendiri lah .haishh ,kenapa smpai perlu camni......nampak sgt abah dah agak result aku nanti tak ckup bagus tuk dpt tawaran medik an .hek ,
Ishhh ,tapi ingat murah ke nak smbung blaja kat MESIR pakai duit sendiri ?kenapalah abah terlalu-lalu-lalu nak aku jadik dokor ?hallamak ,aku cuak lah .


"abah ,ayung seronok bile abah percaya pada kebolehan ayung ,tpi ayung takut sgt kalau nanti abah kecewa .abah slalu berharap terlalu-lalu tinggi kat ayung ."


Ibu kate kalau nak mohon biasiswa kerajaan lepas tu ,1st sem kene hebat ,pointer tinggi .then ,baru leh mohon under kerajaan .tapi kalau terukk ??um ,mampu ke aku ?bukan aku takmau ,tapi tak yakin lawehh .ibu kate lau takmau atau rase tak mampu bagitau je abah .jgn pakse diri .


"umm abah ,ayung mintak maaf  ye ." T_T

"Ya Allah ,hanya Engkau yg maha mengetahui tiap-tiap sesuatu yg Engkau takdirkan buatku .aku reda ya Allah ,aku yakin semua yg Engkau berikan adalah yg terbaik untukku .berikanlah daku ketenangan & hati yg lapang untuk menerima ketentuan-Mu ya Allah .lapangkanlah juga  hati keluargaku dgn apa-apa jua keputusan yg ditakdirkan oleh-Mu ya Allah .berikanlah daku petunjuk untuk memilih keputusan yg terbaik dalam hidupku .amin yarabbalalamin ." 


-------------------------------------------------------------------------------
*kalau cumey komen lah~ hehe XD
  terima kasih sudi baca ^^
-------------------------------------------------------------------------------

20 March 2011

"Show Me Your BFF Contest"

HYE YAYAH !

Um ,penat penat hoyy .2-3 minggu ni memg penat tahap tade tahap dah .haha .penat sungguh ,tiap-tiap minggu ade program .huhu .takpa2 ,"ain betulkan niat ye ,ikhlas .buat krn Allah."


Oke sudah habis sesi muhasabah diri .hoho .um ,so ,straight to the point --> ain di tag lagik .haha .tapi kali ni aku kene tag oleh Mia Ara tuk juin contest " Show Me Your BFF Contest" anjuran nurulbadiah :)


So ,aku juin jelah walaupun sedikit sebuk sampai tak sempat nak update pape at blog yayahku ni .hek >.<



oke ,ini pic yg ain pertaruhkan .hakhak .XD



Dear Nurulbadiah Lai ,


~Nilah kawan2 saya .sumenye cantik-cantik kan ?:)yeahh .kteorang jadi geng "tightly bonded" dah lebih 5taun .lama kan kan ?selama 5taun bersama-sama ,macam-macam dah kiteowg lalui kat asrama &sekolah .kantoi gn warden ,kene marah ,gadoh-gadoh manje ,mrajuk-pujuk .sama-sama lalui pahit manis & support each other .yelah ,dduk kat asrama mandi same ,makan same ,gelak same ,tido same .dah macam adik-beradik je hidup dlm satu dorm .

~Batch kami ialah batch terbaik ;bak kate warden asrama .hakhak .sebb ,walaupun kiteorg suke sgt main-main tapi kiteorg tetap rajin belajar .hehe .walaupun tightly bonded ,kiteorg bersaing sesama sendiri dalam pelajaran .tapi ,tak pernah berlagak atau sombong .masing-masing bantu kawan yg lemah .dan ,even kiteorg nampak sedikit nakal tapi sebenarnye kiteorg ni hyper active .kanak-kanak ribena lah katakan .:)

~Saya sgt-sgt bersyukur sbb berada dlm kalangan geng yg gile-gile kelakar ,baik & studyholic mcm diorg .bak kata abah ,"pilih kawan yg betul ,sbb kawan kamu hari ni akan tentukan sape kamu dimasa hadapan" and all of you are the right bff for me <3 luv u all damn damn much !

korang yg lain nak juin ?
boleh ,tapi ade syarat2nye .keterangan lanjut sila click SINI SINI !


oke ,aku nak tag :
afida
wanie mohd
kim
kak noris

-------------------------------------------------------------------------------
*kalau cumey komen lah~ hehe XD
  terima kasih sudi baca ^^
-------------------------------------------------------------------------------

18 March 2011

p/s :khas untuk gadis-gadis ipoh &yg berhampiran dgnnya .XD

HYE YAYAH !

Hari ni aku nak promote pasal satu program yg dianjurkan oleh Nisa' negeri Perak .
Ape tu Nisa'?oke ,aku malas nak cite panjang so ,kalau nak tahu &kenal dgn lebih dalam mgenai Nisa' sila klik SINI !

Back to our discussion ,Nisa' Perak menganjurkan satu program "BEAUTY IN YOU"

Penampilan Selebriti Jemputan...jeng jeng jeng ialah...rahsia .muahahaha .XD
Selebriti tersebut akan bercakap mgenai rahsia personaliti .
kalau nak tahu sape datang lah ramai2 .ajak adik ,kakak ,mak .
semua-semua lah yg FEMALE saje ye .^^
kaum LELAKI tidak dibenarkan masuk .maaf ye .hehe .

Ada pelbagai aktiviti menarik seperti cabutan bertuah ,kuiz ,bengkel facial dan macam-macam lagi.
so ,daripada tak buat ape hujung minggu ni ,jum le kite pergi ramai-ramai ! :)
Sekurang-kurangnye dapat jugak kite ilmu kecantikan ni .hehe .

17 March 2011

tak payah baca part II. hahah xD

HYE YAYAH !
ANIS dah tag aku tuk jawab soklan nie .so ,nie lah jawapannye :)
TOP 5 FAVORITE FOOD .
1. Ofcouse lah masakan ibuu^^ .masak ape pun sodapp .
2. Nasi ayam madu dekat Nasi Ayam Periuk Besar .cubalah...hehe .
3. Ais krim .nak dutch chocolate ice cream !
4. Kek .lagi-lagi chocolate moist cake ::wink wink:: 
5. Chocolate cadbury ,vochelle .


TOP 5 THINGS I LOVE DOING .
*aku paling suke time luangkan masa untuk diri sendiri tanpa gangguan .horayy .
1. Duduk dalam bilik sengsorang layan perasaan .haha 
2. Online fesbukk lahh ;chatting .^^
3. Ngadap blog ;blogwalking ,update .
4. Msg kengkawan & peminat .muahaha .tadelah .= ='
5. Mengarang atau menulis pape yg menjadi rahsia hati .HAHA .jiwang lawehh-,-'


TOP 10 TYPES OF GUYS I ADORE .
En. Rosdy lawehh .idaman malaya .XD
3 hero dlm family ;asyraf ,hafiz & ammar



-itu saje buat masa ni ,haha-


5 THINGS I LOVE DOING WHEN I'M HAPPY .
1. Nyanyi kuat-kuat .nak show off kat adik-adik betapa sedapnye suara kakak mereka .haha
2. Update kat blog lah kan kan .apelah~ hee :P
3. Senyum & tersengih-sengih lebih kerap drpd biasa .XD
4. Termenung sampai tade satu keje pun jalan sebb asek memikirkan pkara yg buat aku jadi happy^^
5. Aku akan msg or call bff untuk hebohkan dekat diorang betapa happynye aku .haha


TOP 5 MY CRAZY ATTITUDE .
1. Cepat rase down &pikir bukan-bukan ,lebih-lebih lagi kalau soal heart-heart ni .aduii-,-'
2. Senang sgt-sgt mata pedih sebab masuk habuk .*ayat cover .haha 
3. Ngengade ,so jgn layan kalau aku dah start merengek buat ayat touching .*tgah jiwa-kacau latu .
4. Aku admit aku sgt-sgt cepat  jeles  tak bertempatt .gile ke tuh ?gedik je kut .-,-'
5. Aku boleh gelak dengan pitcing ,loudness &bunyi yg beraneka jenis .XD


10 THINGS I WISH TO DO BEFORE I DIE .
*Jika diizikan Allah umur aku panjang....
1. Pape pun aku nak tengok ibu abah tunaikan haji dulu .
2. Aku nak tunaikan haji jugak .kalau boleh nak pegi gn hubby ,abah & ibu skalik .hehe
3. Nak berjaya dlm kerjaya ,sekurang2nye ade Masters .:]
4. Nak pegi oversea .hikhik .
5. Nak beri kesenangan &kebahagiaan kat ibu abah lebih drpd ape yg diorg dah beri kat aku.
6. Ofcouse lah nak kawen kan kan .ngee~
7. Nak ade anak-anak .cewahh ,ramai tuu .^^
8. Nak beri& buat sesuatu (amal jariah) yg berguna+bermanfaat untuk saudara seislam . 
9. Nak pakai tudung labuh terus smpai bebile .hmm . -,-'
10. Nak langsaikan semua hutang & nak mintak maap kat semua org yg aku pena buat salah .


TOP 10 MOST ADDICTED SONG .
songs of my life :
1. Aizat -Lagu kita .actually sume lagu aizat aku suke :)
2. Dakmie-Yang Terindah .
3. Gio-Bila cinta @female full version .
4. Tailor swift - you belong with me ,today was a fairytale .
5. Firstlady-never be replaced .
6. Kelly clarkson-my life suck without you 
7. Bruno Mars-just the way you are 
8. Maher Zain-insha Allah & for the rest of my life .
9. Irsyadee feat Hafiz Hamidun-taubat seorang hamba .
10.Westlife-my love .


5 THINGS I LOVE TO SEE 
1. Alam ciptaan Allah .subhanallah ,cantik :D
2. Muke abah yg hensem & muke ibu yg putih cantik .::blink blink:: 
3. Suke tgk aksi ammar yg cumey & gatal .haha .
4. belog yayah aku. kehkeh
5. Perempuan pakai jubah dgn tudung labuh &purdah .nampak cantik kan .


aku nak tag orang lain pulak buleh kan kan .hehe .suke-suke je .

::MASYITAH::                   ::ASIAH ::                  ::HAMIZAH:: 



----------------------------------------------------------------------------
  terima kasih sudi baca ^^
----------------------------------------------------------------------------

16 March 2011

kene TIPU dgn abang P.Pinang :(

HYE YAYAH !


Woahhh ,penatnye !lenguh satu badan ni haa .dah lah tgah takde mood nih .aduii tolong -,-'
tapi ku gagahkan juga diri ini  mengadap komputer sbb nak update blog .muahahaha .ain dah gile blog skang nie .ishh ish ,asek nak menaip jee kejenye .XD
Bukan ape..nak cite ni tragedi semasa di Penang .
semalam Paksu & Maksu smpai Perak .so ,tadi Paksu ajak pegi Pulau Pinang ,saje jenjalan .nampaknye kene la aku ngadap anak Paksu ;Hakimi @ Kimiauw .T_T 


Hahh ,ni nak cite sikit lah .Paksu &Maksu panggil aku "GF" Kimiauw .takk tahu lah kenapa si kimiauw ni suke sgt kat aku .kalau jumpe mesti pipi aku jadi sasaran cubitan manja die .nak cium lah .hishh ,tangan drpd atas smpai ke jari nak cium .hayyaa !sungguh gatal woo .AKU ?nak cakap ape...reda jela .takan nak marah kut *anak orang ,kdg2 kalau dah rimas sgt aku try lah ngelak .die kate "kenape kamu ni comeyy ,cantikk ? " aduii ,kimiauww ,ayung tak cantikk langsung lah !kesiannye kamu nie .mata spero !haha .XD
*info semasa : hakimi@kimiauw baru berumur 6tahun ye .muahaha XD

Sonok lah jugak jenjalan even takk dpt pegi bukit bendera sbb tgah naiktaraf nak buat canggih2 punya lagi .hoho .melepas lah nak naik situ .hmm -,-'
then ,pegi taman botani ,batu feringgi .jumpe kawan aku .haha

Then ,sebelum balik kiteorg singgah lah padang kota lama nakk melantakk .jumpe satu tempat makan foodcourt ni .

Sampaisampai je terus kene serbu wehh .hampir setiap kedai dtg offer makanan & minuman drpd kedai diorg .ibu gn abah dah ternganga je tgk kerakusan mereka mencari pelanggan .haha .aku pun ngangguk je bile sorg abang ni offer nasi goreng udang .die kate femes .then ,sekalik dah makan fuhhlamakk !bukan aku nak bitawu sedapp gile pun .haha .
tapi HARGA SUMENYA MENCECAH SERATUS .kalau campur gn family Paksu sumenye DUA RATUS .

Walawehhh ,penipu durjana !dushh dushh !rase nak flying kick je pakcik2 & abang2 tu .
aura langit ke-enam .hii yakkkkk !mereka sepakat untuk menganaia kamikami sebagai pelancong dalam negara .hishh .

Disini aku sertakan keterangan  berikut :
<--sepinggan sotong kangkung:RM13.00
<--sepinggan sotong bakar:RM20.00 
<--sepinggan nasi goreng udang:RM8.00

Hishh ,geram sgt lah aku walaupun bukan aku yg bayar .hehe .yela ,tuh duit makpabapk aku jugak .nasib bek bapak aku takk kecoh je kat sane .malas lah kan ,nak gado2 pasal makan pulakk 

hurm ,apelah orang MELAYU ni .nak meniaga carik rezeki pun nak tipu ke ?

Yang lagi geram tu ,sebelah meja kami makan menu lebih kurang tapi murah pulak die bayar .tapi kami kene 2x ganda .mane takk geram ,makan kedai tepi jalan camtu sampai beratus .baik makan HOTEL camtu !mentang2 tgk muke bukan org penang sane ,nak buat naya kat orang .

tak berkat hidup makan hasil HARAM lawehh .-,-'

So ,korang korang kalau pegi Pulau Pinang ,jgn datang KEDAI HERMAN MAKANAN LAUT & KEDAI NASI AYAM kat padang kota lama tu tau *rujuk gambar atas .hebohkan satu dunia pun takpe .haha .puas hati aku .*dgn muke penuh evil ni~

14 March 2011

AKU TAKDE AYAH !

HYE YAYAH !


Hari nie tajuk entry aku "AKU TAKDE AYAH !" upps ,upps .bhenti benti !bukan aku takde ayah ye .aku ade ABAH yg sgt hensem .^_^ tapi tajuk entry je camtu .huhu ,


mcm ni citenye ,tadi aku jenjalan lah singgah blog2 org ,sekali terserempak gn blog gadisterbilang nie .aku tak kenal die & die pun tak kenal aku .tapi yg aku tawu die ni mesti pmpuan .hehe ,pusing sane-sini sekali aku terbace satu entry lam blog die nie tajuknye "AKU TAKDE AYAH!" .aku pun terus lah bace...bace punye bace ,MATA aku yg berCAHAYA nie tetibe ade air .aikk ,ape ni ?air tu mgalir tak henti2 pulak tu ,smpai kan lobang hidung pun join mgalir air same .ngeh3.sehh..sehhh...tersengguk2 aku lap mata gn lengan baju ,dah lah abah tgah ngadap lappy kat meja makan ,nasib bek abah tak pandang .T_T .korang bace lah wehh ,bace smpai habis .cite die memg panjang sikit ,ehh bukan sikit ,pnjang banyak .huhu .tapi bace jugak !takire..bace taw ?-_- 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
AKU TAKDE AYAH.
Posted by GadisTerbilang | Posted on 6:09 AM |



Aku takde ayah. Since 2007 yang lepas. Mase aku nak amek periksa! Mase aku nak exam* Sebelum sem tu (da whole sem before die tinggalkan aku), aku jage die kat HKL. 1 sem!

Aku tak taw bile die sakit. Mak tak bagi taw kat aku. Sebab mak tak nak aku risau. Yee... Aku anak manje. Paling manje skali ngan abah aku. Sikit-sikit merengek nak itu nak ini. Laptop ni pon mase aku mule-mule masuk U, aku tipon abah kat nak laptop. Abah senang-senang je bagi duit. Mase tu orang laen xde laptop pon lagi. Harge laptop keluaran baru nak dekat 3k. Baru je keluar Presario V3000 tros aku sapu! Tak pikir harge die makin lame makin turun skunk da seribu lebeyh aku pkir aku nak laptop je. Selfish!

Mule-mule mak inform kat aku pasal abah, aku terkejut. Teros aku balik Temerloh tengok abah. Percaye atau tidak aku tak kenal ayah aku sendiri. Muke die lain, kurus... tinggal rangke ngan tulang. Ayah aku bukan macam tu... Ayah aku gemok, berisi, kuat, badan berketul-ketul, semangat... Tapi bile die sakit, bahana perbuatan dengki orang, abah aku jadi macam tu.

Mase die sakit, die tak kenal sape-sape. Even mak aku sendiri. Langsung takde sape yang die kenal. KECUALI AKU. Mase aku datang kat katil hospital, die nampak aku and angkat jari die. Tunjuk aku. Jatuh air mate aku serta-merta. Aku tanye kenape abah jadi macam ni...? Die tak boleh bercakap* langsung! Mate penuh dengan selaput, jadi kelabu mate hitam die. Semua orang sedih, menangis tengok die. Tapi die nampak hepi bile nampak aku. Sebab aku orang paling rapat dengan die.

Hari tu jugak aku jage die, aku tak bagi mak aku stay kat hospital sebab mak ade darah tinggi. Aku pulak rindu kat abah. Sebab dah lame tak bermanje ngan abah. Malam tu serta-merta abah sihat. Esok pagi abah dah boleh bangun. 1 wad semua pelik. Semalam abah aku macam dah nazak, bernafas pon tercungap-cungap gune oksigen lekap kat mulut, tapi lepas aku jage, abah dah boleh bangun jalan-jalan, borak-borak, and gelak-gelak dengan aku. Sume orang kate "penangan anak bongsu" "bile anak kesayangan balik, terus Pak Aji sihat". Semua orang tegur layanan yang aku bagi pade abah. Cine seblah pon bagi thumb ups! Aku cume boleh senyum pade die.

Bile aku takde, abah terus jatuh sakit. Terkejar-kejar aku jage die ganti mak setiap minggu dari UKM mase tu. Kalau aku takde, macam mane ngan abah? Kalau aku takde, abah tak nak makan. Kalau aku ade, aku tanye ape die nak makan sume mende die mintak. Kalau die tak nak makan plak, aku pon tak nak makan. *merajok* at last die mengalah and kitorang makan same-same. Sumenye kongsi same-same. Abah makan, aku makan. Main suap-suap!

Bile die pening, die nak aku pegang tangan die. "Tangan adik lembut macam kapas, kalau adik pegang abah ilang sume sakit abah". Ok abah memang manje dengan aku. Bile abah dah dituka kat HKL sebab nak kene bedah, makin kerap aku pegi jage abah. Berganti dengan mak. Sikit pon aku tak kesah tidur kat wad lelaki. Semua orang senang dengan aku. Semua orang suke tengok aku layan abah aku. Lap badan and bersihkan die tiap-tiap pagi, gosok gigi, mandikan, tukar lampin, semua aku penah buat.

Tapi lepas pembedahan, abah makin kritikal. Dah tak nampak mane-mane chances die boleh sihat macam dulu lagi. Sebelum bedah die boleh berjalan, lepas bedah die jadi LUMPUH! Ape doktor ni...?! Amek air tulang belakang tanpa kebenaran! Terus abah jadi kritikal. Mentanglah abah aku dah tua, die buat abah aku macam test. Bahan ujikaji! Tapi abah sentiase redha.

Setiap darah yang dimasukkan dalam badan abah plak macam takde effek. Bergelen-gelen darah tapi doktor pelik, badan abah still kurang darah! Bile doktor xde, abah kate "abah tak buley trime darah orang lain... darah orang lain kotor". Well aku paham. Aku kenal abah macam mane. Memang darah die berbeza dari orang lain. In fact, abah kene buatan orang. Dah tentu darah tu sume kene balun ngan "malaun" tu punye belaan.

Abah redha lagi. Abah pesan " biarla orang tu nak buat kat kite... kite tak payah blas balik. Kalau kite balas, kite pon same macam die kan? Sumenye terserah pade Tuhan". Ok aku pegang kate-kate tu sampai sekarang. Dendam kat hati teros aku buang. Biarla! Tak gune bermusuhan. Pe yang Tuhan dah tentukan, kene redha... Abah pon langsung takde simpan dendam. Mase abah pergi pon, ngan care mudah and aku taw abah dah maafkan semuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuua orang!

Abah kene fitnah, abah bersabar. Semua orang yang khianat pade die, langsung die tak pernah ambil hati. Till one day aku berdoa kalau sampai mase abah "pergi" aku nak Tuhan tunjukkan kebenaran kate-kate fitnah orang lain yang cakap bad things pasal abah. And doa aku termakbul. Abah pergi dengan aman... sempat mengucap Kalimah Syahadah... mase kat kubur Tuhan tunjuk lagi rahmat Die. Hari panas terase betul-betul sejuk. Angin bertiup bukan macam angin biase. Semua ayam berkokok and hari tu ialah hari yang paling tenang aku and adik beradik dapat rase. Aku tengok awan, tak dapat aku gambarkan macam mane.

Malam tu pulak ialah malam yang paling sunyi. Rumah berbau wangi sentiase. And aku berkumpul dengan adik beradik kat beranda rumah. Then aku tanye kat akak aku ape yang die perasan kelainan pade malam tu. Die kate gelap... sunyi... bukan macam malam biase. Aku kate" nak taw sebab ape? Sebab malaikat sume turun lindung roh orang-orang yang beriman yang baru meninggal" Well aku bukan nak kate ayah aku alim or else. Da fact is, Tuhan akan tunjukkan RahmatNye and kebesaranNye atas tiap-tiap perkare yang terjadi. Untuk buat hambeNye berfikir wisely and lebih bersyukur. ;)

Now dah genap 3 tahun lebih abah takde. Hari ni aku berfikir, cukup ke semua doa and sedekah yang aku bagi pade die? Aku harap and berdoa die sentiase aman kat sane. Aku sentiase rindu gelak ketawe abah. Rindu bau abah, songkok abah, rindu nak mengusik abah time abah tidur, rindu nak kepitkan kuku abah, minyakkan and sikatkan rambut abah, buang uban, and makan same-same dengan abah. :,(

Al-Fatihah~
Aku tak bley tengok pic ni.
Sedey ***

P/s: Korang yang still ade mak ayah tu, hargai la dorang selagi sempat! Pergi pelok ciyom mak ayah kau orang pat!!!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bile bace cite kakak ni ,aku terpikir mcmane lah aku ,bila giliran abah tinggalkan aku ??
ya Allah ,banyak dosa aku kat abah .T_T .
abah ,akak syg abh sgt3 .akak akn ikut &dengar sume ckp abah .
you are the best father for me !i luv u more and more .muahh .:x
my sayang . <3

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
*kalau cumey komen lah~ hehe XD
  terima kasih sudi baca ^^
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

11 March 2011

Perempuan kene muke CANTIK ke MENARIK ?

HYE YAYAH !
Soley soleyy~haha .almaklum lah tgah demam k.limah .
Oke sume ,selamat pagi diucapkan kpd yg dah bgun pagi .kpd yg bgun shif tengahari tahniah lah diucapkan .haha .hari nie aku nak cakap pasal CANTIK .yeahh .disebabkan aku cantik so aku nak kongsi lah rahsia kecantikan aku dgn kowg .*haha ,AUTA sungguh (!)senda di pagi hari .-,-'
Agak2nya korang nilai someone tu CANTIK cemane ehh ?bile cakap cantik selalunya prempuan lah kn .tapi aku confirm ramai akan pandang cantik tu pada paras rupe je .yelah ,LELAKI kalau nak awek tu nak yg putih gebu ,kurus slim ,cun melecun ,cumey & so on lah .kn kn kn?alah ,toksah nak geleng pale lah .:P


Hmm ,habis yg hitam manis cam aku nie takde sape nak lah ?yg tlebih chubby pulak cemane ?Xcantik ke ??HEY HEY (!) sume dengar sini & dengar sini sume .sape cakap korang takk cantik meh sini aku nak sekeh ?sume ciptaan Allah kat dunia ni CANTIK lah syg .cume kecantikan tu yg berbeza2 .cantik kan subjektif ? *oke ,ayat nie dah boring dengar .haha .
Betul kan ?persepsi kita thadap org bgantung pada wajah dia .org kata drpd wajah kita boleh nilai baik ,buruk ,jati diri ,perilaku & KESIHATAN dia .tapi ,daya tarikan pda wajah seseorg bukanlah tletak pda kecantikan semata2 .so ,cantik takk semestinya menarik ,& menarik takk semestinya cantik .btul tak ?btul takk ?=)
sebenarnye kita kene tahu cara nak kelihatan menarik depan org ,bukan harap muke cantik je .
so ,cemane nak nampak MENARIK ??
BACA NI (!)

1 . NIAT YANG IKHLAS .seperti : annyss

Apasal korang angkat kening mcm Ziana Zain tuh ?haha .pelik sgt ke bila aku ckp cantik bgantung pda niat ?meh sini aku explain ehh .oke ,secara saintifiknya org yg niat baik & ikhlas akn mgeluarkan tenaga dalaman POSITIF yg terpancar melalui getaran@gelombang (BRAIN WAVES) .hanya gerak hati@intuisi je boleh rase ,jadi ,org yg positif ni akan dirasakan menarik ,bersih ,lembut ,sweet & sebagainya .malah ,org yg bdamping gn kita pun akn terasa AURA nye .hoho .so ,jagalah niat kita bile jumpe org ye sbb boleh terpancar pda wajah .hakhak .

2 .SENYUM PUN KENE IKHLAS =) seperti : Faeez

Tawu takk ,senyuman yg ikhlas boleh hangatkan jiwa org yg menerima senyuman tu .auww (!) hakhak .senyum boleh menCERIAkan & meMANISkan penampilan kita .sebb org yg selalu senyum akn rasa lega ,selesa ,& ceria .malah ,senyum gak boleh gembirakan org lain .bile org rase syok ,senang & mesra gn kite ofcos lah die akn tertarik gn kite kan ?lagi pun ,susah sgt ke nak senyum ??

-> jarakkan bibir anda ,tayang sebaris gigi korang yg putih bersinar tu ,then tarik sampai ke 2-2 belah telinga .HAHA .hah ,kan comey camtu .sejuk je tgk .bak kata abi hurairah ;BUDAYA KITA WAJAH KITA^^ 

3 .WAJAH CERIA .seperti : Syitah

Sape takk suke tgk muke org ceria ?rasa senang hati je kan ,kan ?sebb dengan wajah yg ceria dpt hiburkan hati org lain.secara automatiknya org akn tertarik & nak berdampingan dgn kite .itu pun daya tarikan tawu takk .=)

4 .KATA-KATA YG MENYENANGKAN .seperti : Wanie 

Seperti yg kita sedia maklum ,*skema lah pulak .hoho .hmm ,manusia nie kan suke dipuji ,dihargai .so ,dgn ucapan yg baik lagi mesra dapat pikat hati org yg dengar tu .so ,RAHSIA pling hebat ialah bila kite dpt keluarkan kata-kata yg menyenangkan hati org lain .

5 .PENAMPILAN YG MENARIK .seperti adikku :Chott

95% drpd badan org muslim dilitupi pkaian lagi2 prmpuan kan .so ,persepsi org yg tgk kita byk jugak bgantung pada pakaian .identiti seseorg punn tgk pada cara diorg berpakaian .manusia fitrahnya suke+senang dgn kecantikan .so ,pilihlah pakaian yg menarik & sesuai dgn keadaan supaya org rase SENANG tgk kita .

Tapi ,sebenarnya kan org bukan pndang sgt paras rupa skang nie ,tapi ,org lebih tertarik kalau kita kelihatan MENARIK dari segi cara kita bawak diri ,cara kita bhadapan dgn org ,cara kita bcakap ,penampilan kita ,ketelitian kita ,kebersihan ,kematangan berfikir & mcm2 lagi aspek yg boleh buat kita kelihtan LEBIH MENARIK drpd org yg lebih cantik .

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
*kalau cumey komen lah~ hehe XD
  terima kasih sudi baca ^^
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------